Sportowcy, którzy wyczynowo uprawiają sport, szczególnie związany z budowanie masy, z reguły potrzebują dodatkowych ilości białka. Niezbędna jest suplementacja tego związku.Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie kazeiny. To naturalnie białko z mleka, które występuje w formie micelarnych, czyli kulistych skupisk, bardzo porowatych, które nazywamy micelami. Kazeinę pozyskiwaną z mleka naturalnego nazywa się dlatego micelarną. Kazeina to prawie ¾ wszystkich białek w mleku. Jest to niezwykle cenna substancja, zawierającym dużą ilość aminokwasów, takich jak glutamina czy aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach BCAA. Te wartościowe proteiny mają na dodatek bardzo długi czas wchłaniania i powoli się uwalniają, co stanowi ich dużą zaletę, bo dzięki temu są znakomite jako odżywka zabezpieczająca przed potreningowym katabolizmem, także tym nocnym. Kazeinę stosuje się najczęściej zamiast wieczornego posiłku (znakomicie go zastępuje), ponieważ znakomicie stymuluje regenerację tkanki mięśniowej, a także ułatwia i przyspiesza jej rozbudowę.

Previous post Izolat białka – co to jest?
Next post Na co zwracać uwagę, wybierając odżywkę białkową?