Osoby bardzo aktywne fizycznie, regularnie trenujące czy uprawiające wyczynowo sport, muszą odżywiać się nieco inaczej niż te mniej żywotne. Ich zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe jest znacznie większe. Dotyczy to między innymi białka, które odpowiada za utrzymanie, względnie za rozrost, tkanki mięśniowej. Przyjmuje się, że dorosły człowiek powinien dostarczać organizmowi w codziennej diecie około 0.5g białka na kg masy ciała. Jednak w przypadku sportowców i osób narażonych na duży wysiłek normy te są odpowiednio wyższe. Podczas dużego wysiłku fizycznego dochodzi bowiem do rozpadu białek transportowych, strukturalnych i enzymatycznych. Zapotrzebowanie sportowca na proteiny (dostarczane zarówno w diecie, jak i w postaci suplementów) zależy od szeregu różnych czynników, między innymi od jego wzrostu, wagi ciała, dyscypliny, jaką uprawia, płci, wieku itp. itd. Przybliżone normy wskazują jednak, że powinniśmy tu mówić o około 1,4 g białka na każdy kilogram masy ciała w przypadku sportów wytrzymałościowych. Jeszcze większa norma, bo około 1,8g białka na kilogram masy ciała, obowiązuje w przypadku dyscyplin szybkościowo-siłowych.

Previous post Dla sportowców wegetarian niezbędne są białkowe odżywki
Next post Co to odżywki białkowe?